Resilient people

Babo: geweld in het gezin bespreekbaar maken met jonge kinderen

22-10-2024
UCLL Campus Hertogstraat - Hertogstraat 178 - 3001 Heverlee

Babo is een methodiek om met jonge kinderen (3-8 jaar) in gesprek te gaan rond het gezin, kinderen weerbaarder te maken (preventie) en geweld in het gezin bespreekbaar te maken (interventie). Babo geeft je de mogelijkheid om ook de allerkleinsten aan het woord te laten, individueel, in groep of samen met het gezin. 

De methodiek van Babo is ontwikkeld voor alle professionals die beroepsmatig met jonge kinderen in aanraking komen (leerkrachten, hulp- en zorgverleners). Centraal in de methodiek staat de figuur ‘Babo’. Babo nodigt jonge kinderen uit om stil te staan bij het leven in een gezin en geweld in het gezin bespreekbaar te maken. Aan de hand van tekeningen, doe-opdrachten, handpop en verhalen met Babo in de hoofdrol, vertellen jonge kinderen over de afspraken en gewoonten in hun gezin, over fijne en moeilijke gezinssituaties en over hun ervaren emoties. Babo oefent met jonge kinderen in het kunnen aangeven van grenzen en opkomen voor zichzelf in het gezin. Bovendien reikt Babo je concrete handvaten aan om zorgwekkende gezinssituaties en intrafamiliaal geweld vroegtijdig te detecteren en te bespreken met kinderen en ouders. Met de aangereikte werkvormen kan je een aanbod op maat uitwerken en integreren in de dagelijkse werking met jonge kinderen.  

Doelgroep

De navorming staat open voor zowel hulpverleners als leerkrachten die met jonge kinderen werken. We maken ons sterk dat de unieke uitwisseling tussen deze twee groepen professionals een meerwaarde is voor de kijk op het werken met kinderen rond het bespreekbaar maken van het gezin (preventief en curatief).  

Datum en tijd

dinsdag 22 oktober 2024
09:30 ⇾ 16:30

Einde inschrijvingen: vrijdag 18 oktober 2024 (23:59)
Annulatie mogelijk tot: vrijdag 18 oktober 2024 (23:59)

Programma

Docenten

Anneleen Roelandts

lector

Ze is orthopedagoge met expertise in moeilijk hanteerbaar gedrag bij jonge kinderen en lector binnen de opleiding Banaba Buitengewoon Onderwijs UCLL. ...

Meer

Prijs opmerkingen

€ 125/persoon voor Babo-workshops (excl. Babo-box, incl. lunch, water, koffie en thee)
Als je in je organisatie geen Babo-box hebt, is het belangrijk dat je zelf op voorhand een box bestelt via deze link
.

Wil je meer weten over de Babo-methodiek en Babo-box en/of wil je een vorming op maat voor jouw organisatie neem dan contact op met Anneleen Roelandts.

 

Organisator

Reinilde Van Wonterghem

navormingen@ucll.be

Contactpersoon

Anneleen Roelandts

lector

anneleen.roelandts@ucll.be