Resilient people

Workshop praatpicknick

Locatie in overleg te bepalen - Locatie in overleg te bepalen

‘Praatpicknick’ is een toolbox vol interactieve en laagdrempelige materialen om over het thema 'ouderenmis(be)handeling' te praten. De methodiek is ontwikkeld voor vrijwilligers en hulp- en dienstverleners om actieve, thuiswonende zestigplussers te sensibiliseren over ouderenmis(be)handeling en hen te empoweren, vooraleer ze er kwetsbaarder voor worden. Je kan de toolbox bij ons bestellen, maar je kan als professional de methodiek ook extra leren kennen tijdens een hands-on workshop.

Meer over 'praatpicknick'

 

‘Praatpicknick’ werd ontwikkeld binnen het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek (PWO) ‘Ouderenmis(be)handeling: horen, zien maar niet zwijgen. Een participatief onderzoek met senioren en professionals’.

 

Ouderenmis(be)handeling: onderbelicht en vaak ongekend

Uit het onderzoek blijkt dat ouderen vaak een andere invulling geven aan de term ouderenmis(be)handeling. Fysieke ouderenmis(be)handeling is voor ouderen het meest (h)erkenbaar in tegenstelling tot seksuele en financiële ouderenmis(be)handeling. Het is erg moeilijk voor personen om zich, als actieve oudere, voor te stellen dat ze zich op een dag in een kwetsbare positie kunnen bevinden.

 

Stappen ondernemen om ouderenmis(be)handeling te bespreken met iemand, willen ze pas doen als ze geen andere uitweg zien en nadat ze bij een andere persoon aftoetsten of ze de situatie correct inschatten. Daarnaast weten ze vaak ook niet bij welke personen of organisaties ze terecht kunnen met zorgen rond ouderenmis(be)handeling bij zichzelf of anderen. Professionals ervaren gelijkaardige obstakels met bijkomend zorgen rond het beroepsgeheim én de organisatiecontext. 

 

Lees meer over het onderzoek

 

Doelgroep

De methodiek van ‘Praatpicknick’ is ontwikkeld voor vrijwilligers en professionals die met ouderen in aanraking komen: lokale dienstencentra, thuiszorg, seniorenwerkingen, woonzorgcentra, lokale besturen …

Doelstellingen

Tijdens ‘Praatpicknick’ komen ouderen (en professionals) samen om op een informele en laagdrempelige manier te praten over maatschappelijke thema’s. Het is een eenvoudig toepasbaar én interactief concept om ouderenmis(be)handeling bespreekbaar te maken onder ouderen.

 

‘Praatpicknick’ is een krachtige methodiek die de deelnemers met elkaar verbindt. Door verhalen te delen versterken de ouderen hun persoonlijke vaardigheden én installeren ze een steunend netwerk van leeftijdsgenoten. Die verbindende kracht uit zich doorheen de verhalen die aan bod komen. Naar elkaars verhalen luisteren legt ook een basis voor reflectie over eigen opvattingen en ervaringen.

Praktische info

We bespreken graag met jou, waar en wanneer we deze navorming voor jou kunnen organiseren. 

 

Programma

‘Praatpicknick’ is ontworpen om drempels te verlagen.  De toolbox biedt materiaal om sessies of ‘picknicks’ met ouderen te organiseren rond drie thema’s:

  • Financiën en formaliteiten
  • Grenzen bewaken
  • Stereotypering van ouderen

 

IN ‘PRAATPICKNICK’ VIND JE:

  • Handleiding voor begeleider
  • Infogids voor begeleider
  • Didactische materialen per thema

 

Leer de laagdrempelige én interactieve methodiek van ‘Praatpicknick’ kennen via een ‘hands-on’ workshop.

  • Introductie: de drie thema’s van ‘Praatpicknick’ worden voorgesteld
  • Aan de slag: we oefenen de methodiek in en gaan aan de slag met jouw noden, drempels en vragen
  • Voorbeelden uit de praktijk: hoe vergroot je de draagkracht en veerkracht bij ouderen en hoe vang je op wat loskomt tijdens ‘Praatpicknick’?

Datum en tijd

zondag 01 september 2024 (00:00) ⇾ zondag 31 augustus 2025 (00:00)

Einde inschrijvingen: zondag 31 augustus 2025 (23:59)

Programma

Contactpersoon

Johnny Weustenraedt

lector Bachelor Orthopedagogie en trainer bij SPRONG van het expertisecentrum Resilient People

johnny.Weustenraedt@ucll.be