‘Praatpicknick’ is een toolbox vol interactieve en laagdrempelige materialen om over het thema 'ouderenmis(be)handeling' te praten. De methodiek is ontwikkeld voor vrijwilligers en hulp- en dienstverleners om actieve, thuiswonende zestigplussers te sensibiliseren over ouderenmis(be)handeling en hen te empoweren, vooraleer ze er kwetsbaarder voor worden. Je kan de toolbox bij ons bestellen, maar je kan als professional de methodiek ook extra leren kennen tijdens een hands-on workshop.
Meer over 'praatpicknick'
‘Praatpicknick’ werd ontwikkeld binnen het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek (PWO) ‘Ouderenmis(be)handeling: horen, zien maar niet zwijgen. Een participatief onderzoek met senioren en professionals’.
Ouderenmis(be)handeling: onderbelicht en vaak ongekend
Uit het onderzoek blijkt dat ouderen vaak een andere invulling geven aan de term ouderenmis(be)handeling. Fysieke ouderenmis(be)handeling is voor ouderen het meest (h)erkenbaar in tegenstelling tot seksuele en financiële ouderenmis(be)handeling. Het is erg moeilijk voor personen om zich, als actieve oudere, voor te stellen dat ze zich op een dag in een kwetsbare positie kunnen bevinden.
Stappen ondernemen om ouderenmis(be)handeling te bespreken met iemand, willen ze pas doen als ze geen andere uitweg zien en nadat ze bij een andere persoon aftoetsten of ze de situatie correct inschatten. Daarnaast weten ze vaak ook niet bij welke personen of organisaties ze terecht kunnen met zorgen rond ouderenmis(be)handeling bij zichzelf of anderen. Professionals ervaren gelijkaardige obstakels met bijkomend zorgen rond het beroepsgeheim én de organisatiecontext.
Lees meer over het onderzoek