Education & Development

Duurzame inzetbaarheid versterken van 45+ leraars

UCLL Campus Hertogstraat - Hertogstraat 178 - 3001 Heverlee

Voorkom dat je (oudere) leraren uitvallen.

 

Nu de pensioenleeftijd systematisch opgetrokken wordt, is het van belang om alle senior-leraren (45+) duurzaam inzetbaar te houden. Wat heeft de groep van senior-leraren nodig om gezond én energiek aan de slag te blijven? Wij geven graag inzichten en instrumenten waarmee (bege-)leiders van schoolteams aan de slag kunnen, zowel op het niveau van de individuele leraar als voor de uitwerking van een beleidsplan.

 

Deze navorming kan ook op maat van jouw school gegeven worden met locatie en tijdstip in onderling overleg.

Doelgroep

Schoolleiders en beleidsondersteuners van scholen en scholengemeenschappen.

Doelstellingen

In deze nascholing:

  • maak je kennis met de bevraging om het beleid rond senior-leraren vanuit het perspectief van je hele lerarenteam in kaart te brengen.
  • leer je de instrumenten kennen, waarmee senior-leraren hun loopbaan in kaart brengen.
  • leer je de insrumenten hanteren om jouw team te begeleiden in het uitwerken van een beleidsplan voor senior-leraren (45+).
  • bepaal je voor jouw school een plan van aanpak zodat je op het volgende beleidsteam sterk aan het werk kan.

Programma

Het tweejarig onderzoeksproject 'duurzame inzetbaarheid senior-leraren' vertrok van een literatuurstudie, waarin een bevraging werd ontwikkeld die door 621 leraren werd ingevuld. Belangrijke bevindingen waren dat alleen compenserende maatregelen voor senior-leraren niet werken, dat er veel ruimte is om via het duurzaam inzetten van senior-leraren aan het lerarentekort te werken, dat een cruciale voorwaarde is dat senior-leraren voor zichzelf een helder toekomstperspectief ontwikkelen en dat het beleid zich moet kunnen aanpassen aan de individuele ambities van die leraren.

Het team ontwikkelde daarom twee sets van instrumenten. De ene set dient om de senior-leraar te ondersteunen om dat toekomstperspectief helder te krijgen. Deze zet staat op de site en kan vrij gebruikt worden. De andere set helpt schoolteams om hun beleid vorm te geven. De bevindingen uit de literatuur werden op de site in stelllingen verwerkt. Tot slot werd de bevraging aangepast zodat scholen er hun beginsituatie mee in kaart kunnen brengen.

In de nascholing maak je met al dit materiaal kennis. We leren je om de tools voor senior-leraren te begeleiden. We vertellen wat de voornaamste bevindingen uit de literatuur zijn. We leren hoe je jouw team kan begeleiden om de instrumenten voor het beleidsteam in te zetten en we vertellen hoe je de bevraging kan gebruiken (en onder welke voorwaarden).

Het vertrekpunt van deze studie was een positieve benadering en waardering van de senior-leraar. Daardoor helpt het materiaal om met hen een positief verhaal te schrijven.

Datum en tijd

dinsdag 07 oktober 2025
09:30 ⇾ 16:30

maandag 12 januari 2026
09:30 ⇾ 16:30

Einde inschrijvingen: dinsdag 30 juni 2026 (15:30)

Programma

Docenten

Ine Bogaerts

Ine Bogaerts is lerarenopleider binnen de Verkorte Educatieve Bachelor- Educatief graduaat en als praktijkonderzoeker verbonden aan het centrum Educat...

Meer

Karel Moons

Docent

Karel Moons heeft heel wat ervaring met het begeleiden van scholen, schoolteams en directies in veranderingsprocessen. Karel ondersteunt eveneens scho...

Meer

Prijs

Standaard deelnemer: 110,00 EUR

Organisator

Elke Truyens

Operationele coördinator Navormingen en Studiedagen

navormingen@ucll.be

Contactpersoon

Ine Bogaerts

ine.bogaerts@ucll.be

Karel Moons

Docent

karel.moons@ucll.be