Health Innovation

Interprofessionele Samenwerking

In overleg

Workshop Interprofessionele Samenwerking - Samenwerken voor een optimaal ontslag

 

Chronische zorgvragers zijn vaak afhankelijk van meerdere zorgverleners, behandelingen en ondersteuningssystemen, wat ontslagmanagement complex maakt. Onderzoek naar de ervaringen en percepties van zorgvragers en zorgverleners toonde belangrijke verbeterpunten: duidelijke en begrijpelijke communicatie, directe betrokkenheid van de zorgvrager, heldere taakverdeling, effectieve informatie-uitwisseling binnen het ziekenhuis en een uitgebreid multidisciplinair ontslagdocument. Deze inzichten vormen de basis voor deze workshop, gericht op het optimaliseren van interprofessionele samenwerking.

Doelgroep

Zorgverleners van één zelfde afdeling. Het is nodig om minstens 3 verschillende disciplines aanwezig te hebben om discussie mogelijk te maken. Patiënt experten (ervaringsdeskundigen) zijn ook zeer welkom.

Doelstellingen

  • Het bekomen van een bewustwording van de nood aan samenwerken en een duidelijker beeld creëren van elkaars taken;
  • Het inzien van het belang van de zorgvrager als gelijkwaardige partner tijdens het ontslagproces;
  • Het uitwerken van een checklist voor ontslag.

Praktische info

Deze opleiding duurt 2 uur voor een groep van minimum 4 en maximum 10 deelnemers.

Wanneer
Dit is een aanbod op maat en je maakt met jouw team een afspraak door te mailen naar 
katja.swinnen@ucll.be
of perrine.thiry@ucll.be

Waar
Locatie in overleg

Programma

De workshop wordt geleid door twee onderzoekers met expertise in het domein. Ze leggen de workshop uit; stellen vragen doorheen de workshop om de discussie te bevorderen.

 

Tijdens de workshop wordt een casus voorgelegd die toepasbaar is op de afdeling die deelneemt aan de workshop. De casus wordt uitgelegd en er wordt gevraagd aan de verschillende zorgverleners om te kijken of ze informatie missen in de casus om de patiënt optimaal op ontslag te brengen. De informatie wordt vanuit ieder beroep bekeken. De bevindingen worden voorgesteld aan de volledig groep om samen na te denken, om taken in vraag te stellen, om samen na te denken over elkaars taken en elkaars rol in het ontslagproces. Op het einde van de workshop wordt er een lijst gemaakt met welke en wanneer minimale interventies door alle betrokkenen dienen uitgevoerd te worden voor een optimaal ontslag.

Datum en tijd

dinsdag 03 december 2024 (00:00) ⇾ maandag 30 juni 2025 (00:00)

Einde inschrijvingen: maandag 30 juni 2025 (23:59)
Annulatie mogelijk tot: maandag 30 juni 2025 (23:59)

Programma