Health Innovation

NSH-congres 2025 (Network for Simulation in Healthcare)

UCLL Campus Genk - Synaps Park 5400 bus A - 3600 Genk

Het Network for Simulation in Healthcare (NSH) is een nieuw netwerk bestaande uit alle Vlaamse hogescholen met een opleiding verpleegkunde en vroedkunde. Tijdens het NSH-congres zullen verscheidene topics in verband met simulatie aan bod komen. Sprekers zijn zowel mensen uit onderwijsinstellingen als uit het werkveld, de gezondheidszorg. Er zullen zowel plenaire sessies als interactieve workshops georganiseerd worden.

 

Georganiseerd door: Network for Simulation in Healthcare (NSH)

In samenwerking met alle Vlaamse hogescholen met een opleiding verpleegkunde en vroedkunde

Doelgroep

Onderwijsinstellingen + werkveld (verpleegkunde en vroedkunde - gezondheidszorg)

Praktische info

Inschrijvingen
Uiterlijke inschrijvingsdatum: 4 mei 2025

Deelnemers kunnen zich inschrijven voor 1 of 2 dagen.
Per dag worden 6 gelijktijdige workshops 4 keer gegeven, deelname aan max. 4 workshops is dus mogelijk.
Max. 20 deelnemers per workshop.

Enkel personen die een workshop begeleiden, plenaire spreker zijn of een verantwoordelijke van een firma met een beursstand mogen aangeven dat er een samenwerkingsovereenkomst is.
Alle andere deelnemers dienen te betalen.

Locatie
UCLL Campus Genk, Synaps Park 5400 bus A, 3600 Genk

Overnachting
Er zijn een aantal hotels in de buurt die korting geven:

 

Programma

Je kan je inschrijven voor 1 of 2 dagen.
Per dag kan je deelnemen aan 4 workshops (bij inschrijving kan je je voorkeur doorgeven).
Helemaal onderaan vind je meer info per workshop.
 

 PROGRAMMA dag1 woensdag 14 mei 2025

09u30-10u00

Inschrijving & registratie (koffie)

10u00-10u10

Verwelkoming

10u10-10u40

Interprofessioneel simulatieonderwijs in België en Nederland: een cross-sectioneel onderzoek naar de huidige stand van zaken (Hanne Celens – UAntwerpen)

 

De gezondheidszorg staat voor toenemende uitdagingen, zoals vergrijzing, veranderende zorgvragen en personeelstekorten. Interprofessioneel simulatieonderwijs biedt kansen om samenwerking en teamvaardigheden te versterken, wat bijdraagt aan betere patiëntenzorg. Toch blijft het opleidingsaanbod binnen simulatieonderwijs vaak beperkt tot één discipline. Deze studie brengt het huidige aanbod aan interprofessioneel simulatieonderwijs in kaart en onderzoekt daarnaast de nood aan dit onderwijs bij zorgstudenten en -professionals in Vlaanderen (België) en Noord-Brabant (Nederland). Op basis hiervan worden hiaten en opportuniteiten geïdentificeerd voor de verdere ontwikkeling en implementatie van interprofessioneel onderwijs.

 

10u50-11u20

Verbetering van klinisch leiderschap via een simulatie-gebaseerde aanpak (Eric Lodewyckx – PXL)

 

De zorgsector wordt geconfronteerd met een aanzienlijk tekort aan verpleegkundigen, een probleem dat naar verwachting tegen 2030 verder zal escaleren. Dit tekort heeft directe gevolgen voor de patiëntveiligheid en de kwaliteit van zorg. Hoewel pogingen om verpleegkundigen aan te trekken en te behouden, zoals het verbeteren van werkomstandigheden en werktevredenheid, belangrijk zijn, zullen deze maatregelen alleen het tekort niet oplossen. Er is een dringende behoefte aan een verschuiving waarbij verpleegkundigen meer geavanceerde rollen op zich nemen, met de nadruk op delegatie, ondersteuning en coördinatie binnen het zorgteam. Dit stelt hen in staat om een positieve invloed uit te oefenen op de patiëntuitkomsten door middel van klinisch leiderschap.

Om deze competenties bij verpleegkundestudenten te versterken, onderzoekt deze studie de impact van simulatie-gebaseerd onderwijs, een bewezen methode voor het ontwikkelen van klinisch redeneren en leiderschapsvaardigheden, op klinisch leiderschap. Hiervoor is een vijfstappenprogramma ontwikkeld op basis van een literatuurstudie, interviews en een focusgroep. Dit programma omvat evidence-based lezingen, instructievideo's en meerdere simulatiescenario's.

Tijdens deze lezing wordt de methodologie van het onderzoek gepresenteerd, evenals de belangrijkste bevindingen en de bredere implicaties voor de verpleegkunde en de gezondheidszorg. Deze sessie biedt waardevolle inzichten voor onderzoekers, docenten en zorgprofessionals die geïnteresseerd zijn in innovatieve onderwijsstrategieën.

 

11u30-12u00

Human Factors Online: Onderzoek naar de waarde van een e-learning om het bewustzijn over Human Factors & CRM te vergroten (Birgit Vincke – Vives Zuid)

 

Crew/Crisis Resource Management (CRM) richt zich op het verbeteren van niet-technische vaardigheden (NTS) om medische fouten te verminderen en de patiëntveiligheid te verhogen. De vraag naar e-learningtools voor CRM groeit. Dit onderzoek ontwikkelde een e-learning en evalueerde de leerresultaten na afloop. 86 verpleegkundigen uit zes Vlaamse ziekenhuizen testten en beoordeelden de e-learning. De resultaten lieten een positieve impact zien op kennis, vaardigheden en houding. De tool werd goed ontvangen en verhoogde het CRM-bewustzijn. Hoewel de e-learning effectief gebleken is, is meer simulatietraining nodig om kennis in gedrag om te zetten. Verdere studies moeten dit ondersteunen.

 

12u10-13u10

Lunch

13u10-14u00

Reeks1 – keuze uit 6 workshops

14u10-15u00

Reeks2 – keuze uit 6 workshops

15u00-15u20

Pauze

15u20-16u10

Reeks3 – keuze uit 6 workshops

16u20-17u10

Reeks4 – keuze uit 6 workshops

 

PROGRAMMA dag2 donderdag 15 mei 2025

09u00-09u30

Inschrijving & registratie (koffie)

09u30-09u40

Verwelkoming

09u40-10u10

Pediatric Simulation on the Move (Laurence Pisvin & Birgit Vincke – Vives Zuid)

Verpleegkundigen op niet-pediatrische afdelingen voelen zich vaak onvoldoende voorbereid op de zorg voor zieke kinderen. Dit onderzoeksproject ontwikkelde een realistische leerervaring voor zorgprofessionals op dergelijke afdelingen via in situ simulatietraining. Het omvat een co-creatief proces waarbij een toegankelijke e-learning werd ontwikkeld, evenals realistische scenario’s binnen verschillende ziekenhuisafdelingen (spoed, OK, recovery, radiologie). Daarnaast werd er een vergelijkende studie uitgevoerd naar de self-efficacy van verpleegkundigen in de zorg voor kinderen. Het resultaat is een praktische leidraad en modulair trainingspakket voor het systematisch benaderen van het vitaal bedreigde kind, dat breed toepasbaar is in verschillende zorgsettings.
Meer informatie over het project

 

10u20-10u50

Immersive Technology in Healthcare Training: drie XR opleidingen voor verpleegkundigen ontwikkelen, implementeren en evalueren’ (Isabelle Cuykx ph.D. Researcher/communication Scientist  Thomas More/ University of Applied Sciences Expertise Unit Care and Well-being)

Verpleegkundigen ervaren vaak een hoge werkdruk, waardoor het volgen van bijscholingen moeilijk te combineren is met hun dagelijkse praktijk. Klassieke opleidingen worden bovendien vaak als tijdrovend, duur en inflexibel ervaren. Immersive technologie zoals virtual reality zou hierbij een oplossing kunnen bieden: het biedt verpleegkundigen de kans om wanneer en zo vaak ze willen individueel gericht trainen. Vandaar dat via het onderzoeksproject Immersive Technology in Healthcare Training (ITHT) Thomas More samen met zorginstellingen en technologiepartners drie XR-trainingsmodules heeft ontwikkeld, geïmplementeerd in 13 zorginstellingen en vervolgens geëvalueerd op vlak van leereffecten en implementatie op de werkvloer. 

 

10u50-11u00

Pauze

11u00-11u50

Reeks1 – keuze uit 6 workshops

12u00-12u50

Reeks2 – keuze uit 6 workshops

13u00-14u00

Lunch

14u00-14u50

Reeks3 – keuze uit 6 workshops

15u00-15u50

Reeks4 – keuze uit 6 workshops

 

Datum en tijd

woensdag 14 mei 2025
09:30 ⇾ 17:30

donderdag 15 mei 2025
09:00 ⇾ 16:15

Einde inschrijvingen: zondag 04 mei 2025 (23:59)
Annulatie mogelijk tot: zondag 04 mei 2025 (23:59)

Programma

Prijs

Samenwerkingsafspraak (Lesgever/Organisatie): 0 EUR

Standaard deelnemer: 0 EUR

Organisator

Marie-Rose Rouffa

navormingen@ucll.be

Contactpersoon

Melissa Reymen

melissa.reymen@ucll.be