Groepswerk staat in veel scholen voor een ondoorzichtig proces waarin leerlingen beoordeeld worden op het eindresultaat, maar de leraar niet precies weet wie wat gedaan heeft. Deze vorm van groepswerk voorkomt dit. Dat komt omdat de les enerzijds heel gestructureerd wordt aangeboden en anderzijds de leerlingen de vrijheid hebben om elementen van opdrachten zodanig met elkaar te combineren dat ze hun sterktes kunnen inzetten.
In de navorming 'ervaar' je eerst (een deel van) een les groepswerk die we vervolgens analyseren. Zo wordt de structuur van de les helder en leer je al doende de basisprincipes kennen. Daarvoor moet je van het idee afstappen dat jouw interpretatie van een opdracht de enige juiste is!
Daarna analyseren we opdrachten in het 'Wat' het 'Hoe' en de 'Hulp en feedback'. Vervolgens ga je aan het werk voor je eerste les groepswerk. We leggen stap voor stap uit hoe je die opbouwt. Dan leer je hoe je deze les evalueert en wat daarvoor nodig is. We eindigen met de begeleidershouding tijdens de les: wat zijn de do 's en dont 's? Waar let je op? Hoe kan je de sterktes van leerlingen observeren en ze gebruiken om (vroegtijdig) problemen tussen leerlingen te voorkomen? Hoe zorg ik ervoor dat alle leerlingen 'mee' zijn zonder de verantwoordelijkheid daarover over te nemen?
Deze vorm van groepswerk ontstond in superdiverse klassen in kansarme wijken en werd verder ontwikkeld in de Teacher Academy for Creative Learning 'Acadimia', een Erasmus+ project.